Pages

12 Eylül 2010 Pazar

Refer'e and u M.


Başlığın saçmalığına bakmayın.
Kesin sonuç belli oldu. %58 oranla Anayasa değişikliğine "Evet" dendi.

Evvela demokrasi kavramını "şeriat mı getirecek?" denilen bir partinin savunması düşündürücü. En azından muhalefeti ve bilhassa solu düşündürmeli. Neden şu son dönemde demokrasi AKP ile özdeşleşti? Bence bir partinin başarısı da başka partilerin başarısızlıklarıyla pek alakalı. Evet, apayrı bir konu.

Ben anayasa pakedini oyladığımızı sanıyordum ama meğerse particilikle alakası varmış :)
Yahu arkadaşlar, "Evet" oyu veren tonla insan AKP'ye kat'a oy vermez.
Muhalefetin hatası da bence bu noktada oldu. "Hayır" denmeli ama neden "Hayır" denmeli yeterince anlatılmadı. Sadece bir partiyi destekledikleri için insanların anayasa oylamasına belli bir yönde oy vermelerini beklememek gerekirdi. Hoş gerçi, bunu geçtim, seçmenin kendisi de yer yer bu yönlendirmeye kapıldı. Niye evet ya da hayır sorusunun cevabı çünkü x partiliyim de olmadı değil. Hoş gerçi Orhan Pamuk "ben değişecek maddeleri okumadım ama..." mealinde kelam etti ama... O ayrı bir konu mu ki?



Seçmen bilinçsizliğine gelelim. Bu seçimin sonucunun müsebbibi olduğu iddia edilen seçmen bilinçsizliği... Evet diyen de hayır diyen de, internet delikanlılarına bakıyorum... Seçmen bilinçsizliği varsa bile iddia ediyorum ki her iki türde oy verenlerce de mevcut. Yahu arkadaşım internetten yapılan o acayip alt yapısız propogandalarla olacak iş mi? :)

Bir de beni acı acı güldüren insanların birbirlerini ötekileştirip ettikleri pek az zeka pırıltısı içeren laflar var. Yahu evvela kendimiz kendimizi kutuplara bölüyoruz. Sonra da "kopi peyst" ile laf sokuyoruz sözde. Evetçi diye bir şey yok. Hayırcı diye bir şey de yok. Kaldı ki madem demokrasiden yana herkes ne demek insanları verdikleri oya göre gerizekalılıkla etiketlemek? Hayır, hesapladım da e'ciler ile h'cilerin savlarına göre bu ülkenin yaklaşık %100'ü aptal :/

Kılıçdaroğlu'nun bir şekilde oy verememesi ise... Trajikomik. Sanırım referandumla ilgili en güzel espri de bu konuya ilişkin geldi. Şu malum BDP açıklaması yani.

Tabii bu arada referandum tarihi de kötü oldu. İnsanların katılmamasının bir tercih olduğu gibi katılmamalarına sebep olabilecek bir alt yapının olması da -ki bu ilk değildir- pek iyi niyetli gözükmüyor. Tabii 2007'deki referanduma göre, boykot da olmasına rağmen ciddi bir katılım var (2007'deki referandumu hatırlamayan çok, hatırlayan zamanını içeriğini hatırlamıyor bakmayınca kjdskljfh -burada özeleştiri gizli). Tarih böyle olmasaydı değişen pek ciddi bir şey olmazdı, o ayrı.

"Yetmez ama evet"çilerin iyi niyetinin, daha demokratik bir ülkenin, daha özgürlükçü bir anayasının olduğu bir ülkenin içinde yaşayacağımız günlerin gelmesini temenni ediyorum.

Not 1: Anayasanın paket oylamasına kesinlikle karşıydım. Dayatmacılık olduğunu düşündüğüm için ve zaten bütün maddelere evet demeyeceğim için "Hayır" dedim. Çıkan sonuç da pek hoşuma gitmedi, evet. Bildiğim sadece internet başından bu ülkeyi kurtaramayacağım.

Birazdan maç başlar, hepimiz bir oluruz yine.

Not 1,5 :iletidir de.

5 Kalem Kelam:

kepazeyim dedi ki...

çarşaf aldın mı gııız?

diyego dedi ki...

sen şimdi koskoca Aziz Nesin'e yalancı mı diyosun?! bu ülkenin % bişeyi aptal işte. sen bilmezsin! lksjdf

o diil de, referandumda kullanılan oy ile bir partiye verilen oya aynı gözle bakılmasını engellemek de zordu aslında. yani bakınca, parti liderlerinin mitingleriyle geçti her gün. normal bir seçim zamanından ne farkı vardı ki?

referandum hakkında genel olarak bir bilgisizlik vardı evet. hatta internette "fwd:hayır oyuna damga bastıktan sonra kağıdı katladığınızda eğer mürekkep izi evet'e bulaşmışsa oy evet sayılıyomuş!!" diye geyikler bile dönmeye başlamıştı. lskdfj

evet benim için "ilk" referandumdu bu. lskdfj (anladın sen) ankara'da olamadığım için oy kullanamadım. hep benim yüzümdeeeeen! :/

kepazeyim dedi ki...

dur diyego allasen, zaten ortalık karışık. güvenoyu sonucu çıktı demek he he.

Melike dedi ki...

@kepazeyim ben renkli şeyleri severim. evdeki çarşaflardan giyeceğim dkjadl

@diyego ya ben son satırı okudum sonra vazcaydım senin sözlerin geçersiz kjdsl

e zaten referandum mitingi değil siyasal parti mitingleri olunca... Mhp'de o kadar miting yaptık boşa gitmesin diye istemiş erken seçimi zaten :P

lütfen ben de kağıdı katlarken dikkat ettim fksjdkfjj

Mert dedi ki...

Bence herşey amacından çıkıp particilik kavgasına döndü, muhalefet akpyi eleştirdi akp onları , bazı çirkin konuşmalar .. evet/hayır bir şekilde evet oldu ..
Kılıçtaroğlu dediğin gibi esprili ama gayette ciddi bir konu bence ... halk kesinlikle oyunu kullanmalıdır diyen adam türlü sebeplerden dolayı oy kullanamıyor :D bide polise suç buluyorlar .. kendi işini beceremiyorsun , bide başbakan olacan ha! bu olayın hiçbir mazereti olamaz diye düşünüyorum :) Saygılar ..